آش ترخینه
چوپر

مواد لازم برای هشت نفر:
سبزی آش خردشده، یک کیلوگرم؛ نخود، لوبیا سفید و عدس،۷۵۰ گرم ) مقدار عدس کمی بیشتر از بقیه ؛ پیاز متوسط، دو عدد؛ ترخینه، ۲۵۰ گرم؛ آب قلم یا آب مرغ، یک لیوان؛ نمک و فلفل، به مقدار لازم؛ نعنای خشک، یک قاشق سوپ خوری؛ روغن مایع مخصوص سرخ کردن، به مقدار لازم.
روش پخت:
ابتدا لوبیا و نخود را از شب قبل در کاسه ای حاوی آب بریزید و بگذارید خیس بخورند. البته بهتر است عدس را قبل از پخت حدود دو ساعت خیس کنید. بنابراین عدس را همان روز خیس کنید. در ضمن ترخینه را هم همان روز حدود سه ساعت بگذارید در آب خیس بخورد. یکی از پیازها را پوست کنده و به صورت خلالی خرد کنید، سپس در قابلمه بزرگ مخصوص پخت آش مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیاز خردشده را در آن تفت دهید تا کمی طلایی شود. پس از آن آب قلم یا آب مرغ را همراه با دو لیوان آب معمولی و نخود و لوبیا اضافه کنید و بگذارید بپزد. در مرحله بعد عدس را به همراه کمی نمک اضافه کنید. حال در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا حبوبات کاملا پخته شوند. بعد از آن که از پخت حبوبات مطمئن شدید سبزی خردشده را داخل قابلمه بریزید و زیر حرارت را کم کنید تا سبزی نیم پز شود. بعد از آن ترخینه را همراه با آب آن داخل قابلمه بریزید و اجازه دهید تا همراه با سبزی کاملا بپزد و لعاب دهد و البته آش جابیفتد. ترخینه کمی ترش مزه است؛ بنابراین باید توجه داشته باشید قبل از آن که سبزی نیم پز نشده آن را اضافه نکنید چون ممکن است مدت پخت سبزی طولانی شود. دومین پیاز را به صورت خلالی خرد کرده و در تابه کوچکی حاوی مقداری روغن سرخ کنید. در تابه کوچک دیگری مقداری روغن ریخته و روی حرارت قرار دهید و نعنا داغ درست کنید. بعد از آن که آش آماده شد و آن را در کاسه مورد نظر کشیدید آن را با پیازداغ و نعناع داغ تزئین کرده و نوش جان کنید